Alles over ademtherapie

Op deze pagina meer informatie over ademtherapie en de producten die daarbij horen. Alles over ademhalings- en ademspiertraining en het meten van de zuurstof ofwel saturatie in je lichaam.

Ademhaling is een bepalende factor voor de kwaliteit van leven. Vaak genoeg horen we dat mensen minder bewegen omdat ze snel kortademig of moe zijn. Een vicieuze cirkel van nog minder bewegen en dus nog meer conditie verliezen is snel ontstaan en maar heel moeilijk te doorbreken. Ademtherapie speelt een steeds belangrijkere rol in het verminderen van benauwheid (dyspneu) en verbeteren van de conditie. Het ademhalingssysteem voorziet de weefsels van zuurstof en verwijdert koolstofdioxide en is dus van groot belang.
Het longvolume wordt bepaald door spieren en net zoals alle andere spieren is het beter voor je lichaam als ze goed in conditie zijn, dat betekent dus trainen. Met het trainen van je longen houd je een vitaal deel van je lichaam in goede conditie en merk je dat direct in het beter functioneren van je lichaam.

Er zijn producten voor het trainen en meten van de inademing, zogenaamde inspiratore kracht/volume. En er zijn ademtherapie producten voor uitademing, expiratore kracht/volume genoemd. Verder is er een producten waarbij vastzittend slijm in de longen kan worden losgetrild, met een Flutter of Shaker, en wordt vooral gebruikt bij COPD. In deze rij hoort ook het meten van de zuurstof in je bloed, dit worden saturatiemeters genoemd.

Verminder kortademigheid en/of verbeter sportieve prestaties bij dagelijkse inspanningen door het gericht trainen van je ademhalingsspieren. Zowel op sportief als op medisch gebied heeft ademspiertraining de laatste jaren een belangrijke opmars gemaakt. Een veelvoud aan onderzoeken laat zien dat het gericht trainen en sterker maken van de ademhalingsspieren het lichaam in staat stelt beter of langer te presteren en gevoelens van benauwdheid of kortademigheid (dyspneu) te verminderen. We weten allemaal dat we door te trainen of te bewegen onze conditie verbeteren. Dit proces kan heel effectief ondersteund worden en snelle verbetering van de prestaties geven door middel van ademhalingsspier training.
In Engeland heeft 17 jaar research en ontwikkeling door professionele Sport Wetenschappers bij de Universiteiten van Birmingham, Loughborough en Brunel – 3 vooraanstaande Universiteiten in Engeland op het gebied van Bewegingwetenschappen- geleid tot de productie van de Powerbreathe. De basis was longtraining en met name de weerstandtraining van inademing.

Klachten
Veel klachten komen voort uit een niet optimaal functionerende ademhaling. Dat kan door trauma, ziekte of aangeboren afwijking. Ademtherapie en training biedt aantoonbaar verlichting bij een groot aantal klachten, zoals hyperventilatieklachten, gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, overspannenheid of burn-out, maar ook bij depressie, angst- en paniekklachten, chronische pijnklachten, ademklachten (waaronder astma en COPD) en onbegrepen lichamelijke klachten.
De klachten kunnen onderverdeeld worden in:
Spanningsgerelateerde problemen: zoals hyperventilatieklachten en gespannenheid, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, overspannenheid of burn-out.
Psychische problemen: vooral bij angst- en paniekklachten, maar ook depressie en traumaverwerking.
Functionele problemen van houding, adem en beweging: zoals rug- en nekklachten, ademproblemen, slechte rompbalans, chronische pijn, pijnklachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak is te vinden, RSI/KANS, whiplash.Spanningsproblemen met specifieke lichamelijke oorzaak zoals klachten bij hart- en longpatiënten b.v. bij COPD en astma.

Slijm in de longen:
Slijm reinigt en beschermt de longen en houdt ze vochtig en soepel. Normaal gesproken is het slijm los en licht en kan het makkelijk opgehoest worden. Bij een longziekte wordt extra slijm aangemaakt door irritatie en ontstekingen. In sommige gevallen is het slijm zo dik en taai dat het niet gewoon kan worden opgehoest en moet het losgetrild worden. Bij vastzittend slijm kan gebruikt worden gemaakt van een zogenaamde Flutter of Shaker. Door de trilfunctie bij het blazen wordt slijm losgetrild en kan makkelijker worden opgehoest. Mocht dit niet helpen dan kan de fysiotherapeut Tapotage toepassen waarbij de therapeut door een soort van klopmassage (tapotage) het slijm voorzichtig kan los kloppen.

Er zijn verschillende vormen van ademhalingstherapie, hieronder worden ze beschreven.

Inademingstherapie
Bij het trainen van de inademspieren wordt door middel van regelbare weerstand het middenrif en tussenribspieren getraind. Door deze stimulering worden ademhalingsspieren sterker en zorgen voor een diepere ademhaling. Er zijn uitvoeringen waarbij de weerstand wordt opgewekt door een
klep- en veersysteem o.a. de Powerbreathe. De  Powerbreathe is een resultaat van 17 jaar research en ontwikkeling door professionele Sport Wetenschappers bij de Universiteiten van Birmingham, Loughborough en Brunel.
Er zijn ook andere manieren om weerstand op te wekken, bv "Flow resistive" systement waarbij de opening waardoor geademd wordt verkleind wordt.

Uitademingstherapie
Het trainen van de uitademspieren is belangrijk vooral voor een betere ophoesting van slijm. Als er te weining kracht in deze spieren is kan het moeilijk zijn effectief slijm op te hoesten, dit kan getraind worden met de uitademingsspieren. Er zijn blaastrainers voor effectieve training met weerstand en er is ook een model voor kinderen met een speelelement waarbij een balletje hoog gehouden moet worden met de adem. Modellen voor training van uitademingskracht zijn o.a. de Flow Ball en Treshold PEP
 
Hoesttraining
Bij vastzittend slijm kan gebruikt worden gemaakt van een zogenaamde Flutter of Shaker. Door de trilfunctie bij het blazen wordt slijm losgetrild en kan makkelijker worden opgehoest.

Ademmeting
Voor het meten van de hoeveelheid lucht die je in een keer krachtig kunt uitblazen wordt een piekademmeter (peakflow) gebruikt. Hoe hoger de peakflow hoe wijder de luchtweg is. Bij Astma zijn de luchtwegen vernauwd en is de peakflow lager. Een peakflowmeting geeft dus een indicatie van de luchtwegen. Medicijnen tegen longziekte kunnen de meting beinvloeden. Er zijn analoge en digitale peakflowmeters.

Spirometing
Een spirometrie is een functionele test van de longen. Na een spirometrie test worden 2 curven weergegeven: de volume-tijd curve en de flow-volume curve. Een gezonde patiënt ademt tussen 70 en 90% van de FVC (Forced Vital Capacity, ofwel geforceerde vitale capaciteit) uit in de eerste seconde van de test. Dit punt noemt men de eenseconde waarde (FEV1) en is een zeer belangrijke parameter in de spirometrie.
De verhouding FEV1/VC (Vitale Capaciteit) wordt de Tiffeneau-index genoemd. Omdat de Vitale Capaciteit een test is die nog maar zelden wordt uitgevoerd maakt men tegenwoordig meer gebruik van de 'nieuwe' Tiffeneau: FEV1/FVC.

Saturatiemeting
Met saturatie wordt het zuurstofgehalte in het bloed bedoeld, een saturatiemeter is dus eigenlijk een zuurstofmeter van je bloed. Met een soort van knijper op je vinger wordt gemeten. De meting gebeurt pijnloos met twee soorten infraroodlicht, geen prik dus. In het bloed
zit een eiwit genaamd hemoglobine die voor het transport van de zuurstof zorgt. Door de samenstelling in kleur te vergelijken is de zuurstofsaturatie te berekenen. Hemoglobine waar zuurstof aan gebonden is, heeft een andere kleur dan hemoglobine zonder zuurstof. Bij een gezond mens is meer dan 95% van de hemoglobine in het slagaderlijk bloed gebonden aan zuurstof. Vaak wordt een saturatiemeter gebruikt ter controle bij een operatie of in een ambulance, maar ook voor monitoren van astma, COPD en ander longpatienten.
Nieuw zijn de saturatiemeters met een zogenaamd plethysmogram. De signalen van de meting worden als een grafiek op het scherm getoond. Omdat de top van de curve een aanduiding is van de mate van vulling in het vaatbed wordt deze curve het plethysmogram genoemd. Een geoefende gebruiker kan uit het plethysmogram enigszins afleiden hoe het met de bloeddruk is gesteld.

Ademtraining
Dit trainingsprotocol is gebasseerd op de serie Powerbreathe, 2 sets van 30 repetities per dag, iedere set duurt ongeveer 3 minuten.

•    1 set 's ochtends en 1 set 's avonds. Per week train je dus 36 minuten.
•    Opbouw periode: 6 weken bij 12 trainingen per week.
•    Onderhouds periode: 6 trainingen per week (3 dagen).

Gebruik Powerbreathe
Instellen van de weerstand: Om met de juiste intensiteit te trainen moet de weerstand van de POWERbreathe goed zijn afgesteld. De ideale weerstand bedraagt 60% van de maximale spierkracht, de bedoeling is om deze weerstand aan het einde van de opbouwfase bereikt te hebben. De POWERbreathe K serie heeft een digitale programmering die automatisch de juiste weerstand voor iedere sessie instelt. Met de POWERbreathe Classic, Med en Plus moet dit met de hand gedaan worden.

In het instructie boekje wordt uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen, maar heel in het kort komt het hierop neer:Bepalen maximale spierkracht: Om je maximale ademspierkracht te vinden doe je een (1) krachtige inademing door de POWERbreathe, als dit makkelijk gaat draai je de weerstand een hele slag (met de klok mee) hoger. Neem opnieuw een (1) diepe ademteug, gaat dit nog steeds makkelijk dan draai je de weerstand nog een hele slag hoger. Dit herhaal je tot het moment dat je geen, of nog maar nauwelijks, lucht binnen krijgt bij de ademteug. Dan gaan we ervan uit dat je op dat punt je maximale ademspierkracht bereikt hebt. Je kan nu de ideale weerstand instellen; dit doe je door de weerstand terug te draaien naar 60% van je maximaal bereikte niveau (de schaal is lineair, dus je kunt gewoon 60% nemen van de waarde van de maximale spierkracht). Op die weerstand ga je trainen met de 30 repetities. Als je in het begin moeite hebt om de 30 repetities vol te maken kan je de weerstand een klein beetje verlagen.

Resultaten en tussentijdse weerstands aanpassing:
Na een aantal dagen zal je al een verschil gaan voelen en na 3 weken merk je tijdens het sporten of dagelijkse inspanning of bij revalidatie al de resultaten; minder snel buiten adem, langer of beter presteren en sneller herstel na inspanning. Na 3 a 4 weken is je maximale ademspierkracht al gestegen en kan je ook de trainingsweerstand verhogen. Herhaal de routine van hierboven om je nieuwe maximale kracht te vinden, en stel daarna de trainingsweerstand in op 60% van het nieuwe maximum.

Warm-up en Cool-down
Naast de dagelijkse trainingsessies kan je de POWERbreathe ook gebruiken voor een warm-up en cool-down. Zeker bij wedstrijden is dat heel belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het licht belasten van de ademspieren tijdens een cool-down helpt om de lactaat spiegel sneller te verminderen en dit bevordert weer een snel herstel. De verklaring hiervoor ligt in het feit dat de ademhalingsspieren, met name het middenrif, een grote 'consument' van lactaat kan zijn. Met behulp van POWERbreathe kan tijdens de rust, of meteen na de wedstrijd, op een lage weerstand setting op 25% van de normale trainingsweerstand geademd worden.
Een sessie van 60 repetities is aanbevolen.

Ademtechnieken
Bij het oefenen van de middenrif-ademhaling, worden de longen en het middenrif tot het uiterste opgerekt.
Ga rechtop in een stoel zitten en zorg dat je rug recht is. Als je je ogen sluit kun je je beter richten op jezelf. Haal diep adem door de neus en stuur, terwijl je tot zes telt, de adem naar het lagere gedeelte van je longen. Voel dat het middenrif zich volledig uitzet en je buik naar voren komt, houd de schouders ontspannen. Adem vervolgens in zes tellen weer uit door de neus. Er mag geen pauze zijn tussen het inademen en het uitademen. Ga op deze ritmische manier door met ademhalen. Wil je dit intensiever maken, dan kun je dit uitbreiden met een aantal tellen de adem vast houden. Bijvoorbeeld: Je begint met vier tellen inademen, dan houdt je vier tellen je adem vast, vervolgens adem je in vier tellen uit en begint dan weer opnieuw. Na een tijdje kun je dit in vijf tellen, zes, net zo veel als voor jou nog prettig is.

Het aardigste van deze oefening is, dat je deze gewoon tijdens allerlei andere activiteiten door kunt doen. Voel je je gespannen als je bij iemand op bezoek bent: Ongemerkt kun jij je ademhalingsoefeningen doen. Natuurlijk kun je dit ook doen terwijl je ligt: Ga dan rustigop je rug liggen. Ook een uitstekend middel om in slaap te komen, als dat niet wil lukken.

Zoek een rustige goedgeventileerde kamer waar je niet gestoord zult worden. Maak eventueel wat strakzittende kleding los en ga op de grond liggen met de voeten ongeveer 45 centimeter uit elkaar. Het hoofd en nek moeten een lijn vormen met de rug. Sluit je ogen en oefen de middenrif –ademhaling, Waarbij je een hand zachtjes op de buik houdt om te controleren of het middenrif beweegt en dat niet alleen de borstspieren worden aangespannen, want dan doe je het niet op de goede manier. Zorg wel, dat je je mond gesloten houdt en zorgt dat je inademt door je neus, maar ook uitademt.

Richt je aandacht op het ritme van de ademhaling, zodat deze heel vloeiend en gelijkmatig verloopt. Na 7-10 minuten zal je geest helder zijn en je lichaam helemaal ontspannen aanvoelen. Nu maak je je weer heel langzaam bewust van alle geluiden om je heen en doe je op je gemak je ogen weer open. Als je je weer helemaal klaar voor bent, ga je heel rustig opstaan. En je voelt je dan weer als herboren!

Onderstaande klassieke medidatiemethode komt uit het boeddhisme. En heeft zich echt in veel richtingen verplaatst. Eigenlijk is het de eenvoudigste manier van ademhalen, maar vormt tegelijkertijd ook een uitdaging.

Tel de normale ademhaling, dus zonder dat je daar iets aan verandert! Volg wel heel aandachtig het in- en uitademen. Een volledige inademing plus uitademing geldt als één tel. Tel tot tien en begin dan weer opnieuw. Probeer echt heel rustig te ademen, zonder de ademhaling te forceren. Houd ook je aandacht gericht op de sensatie van het in- en uitademen. En dat zal in het begin best veel moeite kosten. Eerst zullen je gedachten steeds weer afdwalen en zul je ook steeds weer het tellen vergeten, omdat je gewoon aan allerlei andere zaken gaat denken. Laat je je daardoor niet van de wijs brengen: Je begint dan gewoon weer bij één te tellen. Wanneer het je wel gelukt is om tot tien te tellen tijdens deze ademhaling, begin je weer bij één te tellen. Als je deze manier van ademhalen elke dag oefent, ontwikkel je je concentratievermogen, vergroot je je inzicht en komt je geest tot rust. En dat zijn vaak problemen, die je bij veel mensen met onze drukke levenstijl ziet. Dus het is het proberen waard. Het streven is om de oefening ongeveer 20 minuten per dag vol te houden. Pas dan heb je het meeste profijt van deze ademhalings technieken.

  • Recente zoekopdrachten
  • Reebok crosstrainer21
  • Reebok crosstrainer c55e21
  • Life Fitness loopband Platinum Club Series Discover SE3-HD Black Onyx126
  • life fitnes10