Informatie Loopbanden

Wat is een goede loopband en waar moet ik op letten bij de aankoop?

Homefitness4you heeft diverse loopbanden van Life Fitness, Flow fitness en Tunturi in het assortiment. Bij het kopen van een loopband is het belangrijk om te kijken naar de garantieperiode. Deze garantie bedraagt bij een matig model 1 jaar of zelfs minder, terwijl op de betere loopbanden veelal drie jaar of meer garantie wordt gegeven. Tunturi geeft bij de Platinum serie loopbanden zelfs 10 jaar garantie op de motor en het frame! Zie voor meer informatie over de loopbanden en de garantie van onze merken: Life FitnessFlow Fitness en Tunturi.

Het gewicht en de motor

Een goede loopband is ook vaak te herkennen aan het gewicht. Een zwaarder gewicht van de loopband betekent vaak een betere kwaliteit. Hoe zwaarder de loopband des te meer metaal is er in de constructie is gebruikt en des te degelijker de kwaliteit. Een goede loopband voor thuisgebruik kan minimaal personen van 130 kg verdragen en kan op lage snelheid (<1 km) niet worden tegengehouden. Een vuistregel om een goede sterke motor te herkennen is door de loopband op lage snelheid te zetten en te proberen om met uw been het loopvlak tegen te gaan. Als dit niet lukt kunt u er vanuit gaan dat het een sterke motor betreft. Daarnaast kun u luisteren naar het geluid van de motor. Zet een loopband eens op hoge snelheid en luister eens naar het geluid. Veel geluid betekent een minder goede motor en dus een mindere kwaliteit. Dit heeft te maken met de rollers die erin zitten. Hoe groter de rollers hoe minder toeren dat de looptrainer hoeft te maken voor dezelfde snelheid. Ook speelt het aantal PK's hierin een rol.

Het onderhoud en het loopvlak

Het is ook belangrijk welke mate van onderhoud een loopband nodig heeft. Dit betreft voornamelijk het loopvlak. Een goed loopvlak (vaak orthopedisch) is onderhoudsvrij en hoeft niet om de zoveel tijd met siliconen olie in te worden gespoten. Ook gaat een onderhoudsvrij loopvlak veel langer mee. Het loopvlak moet ook voldoende dik zijn om een langere levensduur te garanderen. Let wel, dit betreft vaak een wat duurder apparaat zoals de Platinum serie van Tunturi of de Club serie van Life Fitness. Naast het onderhoud kan de grootte van het loopvlak ook een belangrijke reden zijn om een loopband wel of niet aan te schaffen. Een breed loopvlak is veiliger en comfortabeler lopen dan een wat smaller loopvlak. Tevens is elke looptrainer voorzien van een noodstop. U kunt een gesp aan uw broek vastmaken welke uit het apparaat schiet wanneer u te ver naar achter komt te lopen. Een gemiddeld loopvlak is 140x40cm terwijl de wat bredere 50x150cm zijn.

Het demping systeem

Tot slot is het belangrijk dat u informeert naar het dempingsysteem. Een actief demping systeem is aan te bevelen. Dit zorgt voor een verminderde belasting op de knieën en gewrichten. Lopen is immers vrij schadelijk voor uw knieën en deze dienen een leven lang mee te gaan! Wij hopen dat u voldoende tips heeft gehad en wensen u succes bij het vinden van een geschikte loopband. Wat handig is om te weten is dat (bijna) alle Tunturi, Flow fitness en Life Fitness loopbanden opklapbaar zijn. Dit is erg handig als u de ruimte goed kunt gebruiken als u de looptrainer niet gebruikt.


De belangrijkste aandachtspunten voor een loopband voor u onder elkaar:

 • Demping systeem
 • Sterkte van de motor (Max PK zegt niets, kijk naar het continue vermogen!)
 • Dikte van de loopplaat
 • Dikte van de loopmat (het tapijt zeggen ze ook wel eens)
 • Eventueel de mogelijkheid om op te klappen (gaat iets ten koste van de stevigheid van de constructie)
 • Gewicht van het geheel (vaak is een zware loopband ook beter van kwaliteit)
 • Vuistregel 2PK continue voor >70kg en 3PK continue voor hellingshoek lopers (de motor moet dan zwaar trekken) of een lichaamsgewicht boven de 90KG
 • Een motor moet zwaar trekken bij lage snelheid en vooral met een hellingshoek daarbij
 • Een loopplaat van 18mm dik veert wat beter maar bij zeer intensief gebruik is 20mm of meer aan te raden (zeker bij een lichaams gewicht boven de 100KG)
 • Een loopmat van 1,5mm is aan de dunne kant, deze zal sneller versleten zijn dan een mat van 2mm dik

Met een loopband spreekt u de volgende spieren aan:

Op een loopband traint u vooral uw beenspieren. Een looptrainer is met name bedoeld om uw conditie te verbeteren en om in beweging te blijven. Het is dan ook een cardio apparaat.

Hoe onderhoud u uw loopband:

 • Regelmatig smeren met bijbehorende loopband olie (T-Lube)
  Smeren dient ongeveer 4x per jaar te gebeuren aan de binnenkant van de mat (zorg ervoor dat de olie niet in de motor terecht komt, of op de aandrijfriem want dan gaat deze slippen.
 • Haal 1x per jaar de kap eraf en zuig de stof en troep eruit. Dit komt de riem en motor ten goede.


Loopband

Vindt u deze informatie nuttig? 

Wij horen vaak van onze klanten in onze showroom dat ze veel nuttige informatie gevonden hebben op onze website over de producten. Dit horen wij uiteraard graag. De informatie is om u te informeren en beter op de hoogte te stellen, zodat u uiteindelijk een betere keuze kunt maken. Door op de onderstaande (Google+) knop te klikken, kunt u aangeven dat deze pagina nuttig is, en zo ons een stapje hoger zetten in de zoekresultaten van Google. U helpt ons hiermee, maar doet daar tevens andere mensen, die naar deze informatie opzoek zijn, een plezier mee! 

(Let op: er wordt geen informatie van u verstuurd of opgeslagen, dit is enkel een klein signaal naar Google dat de website nuttig is. Dank u!)

Beveel deze pagina aan op Google en klik op deze button:

Hieronder een paar links naar onze loopband pagina'sVeel succes met de aankoop van uw loopband!

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust, neem contact op via info@homefitness4you.nl of telefonisch op nummer +31 30 2006 153

Geplaatst door: HomeFitness4You


comments powered by Disqus

Please enable JavaScript to view the http://disqus.com/?ref_noscript">comments powered by Disqus.